Напрежението около ядрената програма на Иран не стихва. Какъв е резултатът

...
Напрежението около ядрената програма на Иран не стихва. Какъв е резултатът
Коментари Харесай

Боян Хаджиев: Иран е подложен на двоен натиск - икономически от САЩ и военен от Израел

Напрежението към нуклеарната стратегия на Иран не стихва. Какъв е резултатът от европейската обиколка на премиера на Израел Бенямин Нетаняху в търсене на поддръжка против Техеран и по какъв начин се нареждат силите по този въпрос коментира в предаването " Събота 150 " Боян Хаджиев, специалист по близкоизточни въпроси, учител в Университета по национално и международно стопанство.

Ядрената договорка с Иран не може да бъде обсъждана отвън подтекста на сирийския спор, а Европейски Съюз още веднъж върви след събитията, уточни Хаджиев:

" През 2005-а година имаше сходно съглашение, в което обаче Съединени американски щати не искаше да се включи - сред Иран и други велики сили, изключително европейски сътрудници. Споразумение, в което Иран е страна, а Съединени американски щати не е страна, не е преференциално за Иран. Иран се нуждае от съглашение, в което да бъдат и Съединени американски щати. С Обама го реализираха. "

Запитан дали е допустимо самият Иран да се изтегли от съглашението Боян Хаджиев означи, че иранският народ има потребност от икономическа глътка въздух, а отдръпването на Съединени американски щати от съглашението не е непринудено и неоснователно:

" Като че ли в медиите се основава усещане, че американците просто са решили ей по този начин да излязат от съглашението, без да имат своите опасения, което не е тъкмо по този начин. Има доста обвинявания, че съглашението не е добре изпипано. Липсата на надзор върху построяването на ракети от страна на Иран - приказва се за бойни глави, които са доста по-трудно проследими, в сравнение с ракети. Говори се, че въпреки всичко се оставя опция да се построяват центрофуги да се обогатява уран, тоест  дават опцията Иран да усъвършенства своите технологии в тази сфера. Периодът е стеснен... "
Съединени американски щати оферират на Иран капитулация

От 2015 година Иран доста усили въздействието си, което не е добре за сигурността на Съединени американски щати, акцентира Боян Хаджиев. Той проучва опцията да се реализира нов, обновен вид на това съглашение:

" Точките, които държавният секретар предложи, по-скоро граничат с предложение на капитулация. Те споделят: " Иран, капитулирайте. Позволете ни да ревизираме всички военни места, всичко, което желаяме да забележим. Спрете своя експорт на гражданска война. Спрете своята интервенция в Сирия и в Ирак ". Те споделят просто: " Капитулирайте! ", което е доста мъчно постижимо. "
Иран се обръща към Китай като избавителен пояс

Според някои анализатори има двоен напън над Иран – стопански от Съединени американски щати и боен от страна на Израел.  " Иран сега обърна доста сериозен взор към Китай и те споделиха: " В тежките времена, в които ние бяхме с най-сериозните наказания, Китай бяха наш добър сътрудник, нашият сътрудник, който ни помагаше да оцелеем ". Сега, когато европейските компании започнаха една по една да излизат от Иран заради страха да не попаднат под глобите на американските банки, Китай още веднъж се явява като избавителен пояс ", посочи Хаджиев.
Тръмп унищожава остарелия международен ред

Боян Хаджиев е на мнение, че Европейският съюз сега се пробва да балансира непоследователната и прочувствена политика на американския президент Доналд Тръмп:

" Но Тръмп следва логичност на разрушение на остарелия ред – на Световната комерсиална организация, на НАТО, отвод от това американците да устоят европейските си сътрудници както е било по време на Студената война и по-късно. "

Сега сме в стадий на разбъркване на пластовете, в който Съединени американски щати ще залагат от ден на ден на двустранни съглашения, счита още преподавателят:

" Няма да се учудя, в случай че натискът над Иран докара до желанието на Иран да потърсят и двустранни връзки със Съединени американски щати, двустранно схващане. Всичко зависи до каква степен ще стигне натискът над Иран. Така че сега сме в един развой на смяна, на промяна в нещата, които възприемахме като даденост. "
Цялото изявление с Боян Хаджиев чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР